Saltear al contenido principal

MALI

mali-bamako-camins

300.000
persones desplaçades

world-camins-1

1. HISTÒRIA I CONFLICTE

El conflicte en que actualment encara es troba Mali començà l’any 2012 amb el moviment secessionista tuareg, al nord del país. Resultant de tensions històriques entre els àrabo-berbers al nord, i els subsharians al sud, el Moviment Nacional per l’Alliberació d’Azawad (MNLA) lidera un cop d’estat al març del 2012, contra el govern malià amb l’ajuda de grups islamistes, també procedents del nord del país. Un cop les hostilitats amb l’exèrcit malià van acabar, i es va declarar la independència d’Azawad, començaren les tensions entre el MNLA i els grups islamistes tuaregs d’Ansar Dine, que han comptat amb un suport creixent de grups afins o integrats a’Al-Qaida, , fet que portà a la victòria dels darrers i a la creació d’una estructura estatal controlada per ells.

A partir del 2013, el conflicte s’internacionalitzà amb la intervenció de França després que el govern malià demanés ajuda per a combatre els islamistes fonamentalistes. Amb el consentiment del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, les tropes franceses s’uniren a les tropes de l’ECOWAS amb el suport logístic dels Estats Units, Canadà i la Unió Europea, mentre l’ONU iniciava una missió per l’estabilització política a Mali, la MINUSMA, que encara seguia activa avui. L’any 2014, a Alger, es signà un acord de pau entre el govern de Mali i el MNLA. Malgrat tot, la violència de grups gihadistes i la tensió entre l’Estat malià i els tuaregs persisteixen.

Al Setembre de 2015, l’ACNUR compta encara 300.000 persones desplaçades a l’interior del país i gairebé 200.000 han estat obligades a refugiar-se en països veïns com El Níger, Burkina Faso i Algèria. Aquell any es van signar uns nous acords de pau que incloïen un seguit de reformes constitucionals, inclòs el reconeixement d’autonomia a la regió d’Azawad. No obstant, a l’agost de 2015 el President va decidir posposar el referèndum sobre les reformes constitucional donat el clima d’enfrontaments al nord i que la inestabilitat s’estenia també cap al centre, inclosa la capital Bamako. El 21 d’octubre de 2017, el govern de Mali va ampliar l’estat d’emergència existent des del novembre del 2015 per un any més, fins al 31 d’octubre de 2018. Segurament, existirà una forta presència d’agents de seguretat, incloses patrulles policials així com controls de seguretat policial en llocs públics.

Militarització i comerç d’armes

La militarització de la regió del Sahel està directament relacionada amb la crisi de Líbia que ha permès l’entrada i comercialització d’armes a diversos països de la regió com Mali, a través de xarxes clandestines. L’equipament militar inclou des de metralladores, municions i granades i altres armes més sofisticades fins a incloure sistemes antiaeris portàtils. Aquest armament va ser un element decisiu per la rebel·lió tuareg del 2012 i ha reforçat els grups terroristes i organitzacions criminals a Mali, participant així en la desestabilització en particular de la regió nord, i en la generalització de la violència.

D’altra banda, també s’han de tenir en compte les exportacions d’armament de països europeus; en el cas de Mali, l’any 2011, el 75% de les exportacions provenien de Bulgària i el 24% de França, per un valor total de gairebé 3 milions d’euros.

2. Drets Humans

a. Context

La situació general dels drets humans ha patit un deteriorament des de l’establiment de les negociacions de pau al nord del territori. Al-Qaeda ha llençat múltiples atacs a la zona islàmica del Magreb contra forces de seguretat del Mali, però també contra els efectius de manteniment de la pau internacionals. A més, va estendre les seves accions cap al sud. Els grups islamistes armats han realitzat execucions i han intimidat la població civil, mentre les forces de l’Estat responen amb detencions arbitràries, tortura, execucions i altres tractaments degradants. Tot això en el marc d’un estat de dret dèbil, on no es realitzen esforços per a perseguir els responsables de les violacions de drets humans.

b. Drets civils i polítics :

El principal problema és la inestabilitat política i la manca d’independència judicial. A causa de la incapacitat dels tribunals per processar degudament els casos, centenars de presoners es troben en detenció preventiva durant períodes de temps perllongats. No obstant, el govern ha adoptat un projecte de llei que dóna més flexibilitat a la Comissió Nacional de Drets humans, així com un pla quinquenal per enfortir els drets humans i l’accés a la justícia.

c. DretsLGBTIQ+ :

Mali, l’homosexualitat no està explícitament prohibida, però es poden utilitzar lleis contra la indecència pública contra persones LGBTIQ+ en virtut de l’article 179 del Codi Penal Malienc. Per tant existeix una violència física, psíquica i sexual envers el col·lectiu LGBTIQ+, que es veu en molts casos forçat a abandonar la seva llar per causa d’aquesta violència exercida per part de la societat. Segons els Informes del país sobre pràctiques de Drets Humans de 2009 a Mali no hi ha organitzacions LGBTIQ+ visibles públicament, informe que indica a més que “La lliure associació d’organitzacions LGBTIQ+ va ser obstaculitzada per una llei que prohibia les associacions” per un propòsit immoral “.

Per si fos poc, els rebels islamistes realitzen execucions de membres del col·lectiu LGBTIQ+. Actualment, no existeix cap organització LGBTIQ+ activa en tot el territori.

d. Gènere :

La representació de la dona ha estat mínima des del començament del procés de pau d’Argel.
Es segueix perpetuant la discriminació contra la dona degut a la coexistència de normes escrites, consuetudinàries i religioses, que no está previst revisar a curt termini.
La justícia és inaccessible per les dones.
Persisteixen pràctiques i tradicions culturals nocives i actituds patriarcals i estereotipades discriminatòries sobre les funcions i responsabilitats de dones i homes en la societat i en la família. Al juliol, el Comitè de la CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women) va expressar la seva preocupació pel baix nivell de representació de les dones en la Comissió de la Veritat, la Justícia i la Reconciliació i en els nivells de presa de decisions després de l’acord de pau. També va expressar la seva preocupació per la taxa d’abandonament escolar extremadament alt per a les nenes a l’educació secundària a causa de factors com el matrimoni precoç i infantil, l’embaràs precoç, els costos d’escola secundaria, el treball infantil i la preferència per enviar nens a l’escola

e. Tràfic d’essers humans

Mali és un país de origen, trànsit i destinació per a homes, dones i nens sotmesos a treballs forçats i tràfic sexual. El tràfic intern és més prevalent que el tràfic transnacional; tot i això, nois i noies de Guinea i Burkina Faso són sotmesos a treballs forçats en mines d’or artesanals, i les dones i nenes d’altres països de l’Àfrica occidental, especialment Nigèria, són sovint explotades per a la prostitució a tot Mali. El govern va fer esforços modestos per evitar la trata d’èssers humans. Els oficials malians van assignar 250 milions de FCFA ($ 430,000) per a un pla d’acció nacional de tres anys (2015-2017) per combatre el tràfic i van prendre algunes mesures per implementar-lo el 2015. El govern va proporcionar assistència nominal a les víctimes, inclosa la reunificació familiar i la expedició de documentació de viatge, però va continuar confiant únicament en ONGs i organitzacions internacionals amb finançament privat per a la prestació de serveis d’acollida, assessorament, alimentació, repatriació i reintegració de les víctimes.
Malgrat aquestes mesures i la implementació de la Llei 2012-023 relativa a la lluita contra la trata de persones i pràctiques similars, el govern no sembla haver fet esforços seriosos i d’ampli abast per tal de combatre el tràfic d’essers humans.

4.TESTIMONIS

Awa, Mali

Awa, va venir a Catalunya des de Mali fugint d’un matrimoni forçat.

Quan tenia 14 anys la van obligar a casar-se amb algú a qui ella no estimava. El seu ex marit, a més, la forçava a tenir sexe quan ell volia i la maltractava.

A banda d’aquest matrimoni, també li van practicar la mutilació genital femenina, com és costum al seu lloc d’origen. Amb un ganivet i sense cap calmant, la “noumú” del seu poble li va practicar el tall als seus genitals.

“Recordo que quatre persones ajudaven a la noumú, cada una m’aguantava d’una extremitat mentre la dona ens tallava amb el ganivet.”

Ara té una nena i sota cap circumstància vol tornar al seu país per temor a què la seva filla pugui ser víctima, com ho va ser ella, de la mutilació genital femenina.

MALI

mali-bamako-camins

300.000
persones desplaçades

1. HISTÒRIA I CONFLICTE

El conflicte en que actualment encara es troba Mali començà l’any 2012 amb el moviment secessionista tuareg, al nord del país. Resultant de tensions històriques entre els àrabo-berbers al nord, i els subsharians al sud, el Moviment Nacional per l’Alliberació d’Azawad (MNLA) lidera un cop d’estat al març del 2012, contra el govern malià amb l’ajuda de grups islamistes, també procedents del nord del país. Un cop les hostilitats amb l’exèrcit malià van acabar, i es va declarar la independència d’Azawad, començaren les tensions entre el MNLA i els grups islamistes tuaregs d’Ansar Dine, que han comptat amb un suport creixent de grups afins o integrats a’Al-Qaida, , fet que portà a la victòria dels darrers i a la creació d’una estructura estatal controlada per ells.

A partir del 2013, el conflicte s’internacionalitzà amb la intervenció de França després que el govern malià demanés ajuda per a combatre els islamistes fonamentalistes. Amb el consentiment del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, les tropes franceses s’uniren a les tropes de l’ECOWAS amb el suport logístic dels Estats Units, Canadà i la Unió Europea, mentre l’ONU iniciava una missió per l’estabilització política a Mali, la MINUSMA, que encara seguia activa avui. L’any 2014, a Alger, es signà un acord de pau entre el govern de Mali i el MNLA. Malgrat tot, la violència de grups gihadistes i la tensió entre l’Estat malià i els tuaregs persisteixen.

Al Setembre de 2015, l’ACNUR compta encara 300.000 persones desplaçades a l’interior del país i gairebé 200.000 han estat obligades a refugiar-se en països veïns com El Níger, Burkina Faso i Algèria. Aquell any es van signar uns nous acords de pau que incloïen un seguit de reformes constitucionals, inclòs el reconeixement d’autonomia a la regió d’Azawad. No obstant, a l’agost de 2015 el President va decidir posposar el referèndum sobre les reformes constitucional donat el clima d’enfrontaments al nord i que la inestabilitat s’estenia també cap al centre, inclosa la capital Bamako. El 21 d’octubre de 2017, el govern de Mali va ampliar l’estat d’emergència existent des del novembre del 2015 per un any més, fins al 31 d’octubre de 2018. Segurament, existirà una forta presència d’agents de seguretat, incloses patrulles policials així com controls de seguretat policial en llocs públics.

Militarització i comerç d’armes

La militarització de la regió del Sahel està directament relacionada amb la crisi de Líbia que ha permès l’entrada i comercialització d’armes a diversos països de la regió com Mali, a través de xarxes clandestines. L’equipament militar inclou des de metralladores, municions i granades i altres armes més sofisticades fins a incloure sistemes antiaeris portàtils. Aquest armament va ser un element decisiu per la rebel·lió tuareg del 2012 i ha reforçat els grups terroristes i organitzacions criminals a Mali, participant així en la desestabilització en particular de la regió nord, i en la generalització de la violència.

D’altra banda, també s’han de tenir en compte les exportacions d’armament de països europeus; en el cas de Mali, l’any 2011, el 75% de les exportacions provenien de Bulgària i el 24% de França, per un valor total de gairebé 3 milions d’euros.

2. Drets Humans

a. Context

La situació general dels drets humans ha patit un deteriorament des de l’establiment de les negociacions de pau al nord del territori. Al-Qaeda ha llençat múltiples atacs a la zona islàmica del Magreb contra forces de seguretat del Mali, però també contra els efectius de manteniment de la pau internacionals. A més, va estendre les seves accions cap al sud. Els grups islamistes armats han realitzat execucions i han intimidat la població civil, mentre les forces de l’Estat responen amb detencions arbitràries, tortura, execucions i altres tractaments degradants. Tot això en el marc d’un estat de dret dèbil, on no es realitzen esforços per a perseguir els responsables de les violacions de drets humans.

b. Drets civils i polítics :

El principal problema és la inestabilitat política i la manca d’independència judicial. A causa de la incapacitat dels tribunals per processar degudament els casos, centenars de presoners es troben en detenció preventiva durant períodes de temps perllongats. No obstant, el govern ha adoptat un projecte de llei que dóna més flexibilitat a la Comissió Nacional de Drets humans, així com un pla quinquenal per enfortir els drets humans i l’accés a la justícia.

c. DretsLGBTIQ+ :

Mali, l’homosexualitat no està explícitament prohibida, però es poden utilitzar lleis contra la indecència pública contra persones LGBTIQ+ en virtut de l’article 179 del Codi Penal Malienc. Per tant existeix una violència física, psíquica i sexual envers el col·lectiu LGBTIQ+, que es veu en molts casos forçat a abandonar la seva llar per causa d’aquesta violència exercida per part de la societat. Segons els Informes del país sobre pràctiques de Drets Humans de 2009 a Mali no hi ha organitzacions LGBTIQ+ visibles públicament, informe que indica a més que “La lliure associació d’organitzacions LGBTIQ+ va ser obstaculitzada per una llei que prohibia les associacions” per un propòsit immoral “.

Per si fos poc, els rebels islamistes realitzen execucions de membres del col·lectiu LGBTIQ+. Actualment, no existeix cap organització LGBTIQ+ activa en tot el territori.

d. Gènere :

La representació de la dona ha estat mínima des del començament del procés de pau d’Argel.
Es segueix perpetuant la discriminació contra la dona degut a la coexistència de normes escrites, consuetudinàries i religioses, que no está previst revisar a curt termini.
La justícia és inaccessible per les dones.
Persisteixen pràctiques i tradicions culturals nocives i actituds patriarcals i estereotipades discriminatòries sobre les funcions i responsabilitats de dones i homes en la societat i en la família. Al juliol, el Comitè de la CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women) va expressar la seva preocupació pel baix nivell de representació de les dones en la Comissió de la Veritat, la Justícia i la Reconciliació i en els nivells de presa de decisions després de l’acord de pau. També va expressar la seva preocupació per la taxa d’abandonament escolar extremadament alt per a les nenes a l’educació secundària a causa de factors com el matrimoni precoç i infantil, l’embaràs precoç, els costos d’escola secundaria, el treball infantil i la preferència per enviar nens a l’escola

e. Tràfic d’essers humans

Mali és un país de origen, trànsit i destinació per a homes, dones i nens sotmesos a treballs forçats i tràfic sexual. El tràfic intern és més prevalent que el tràfic transnacional; tot i això, nois i noies de Guinea i Burkina Faso són sotmesos a treballs forçats en mines d’or artesanals, i les dones i nenes d’altres països de l’Àfrica occidental, especialment Nigèria, són sovint explotades per a la prostitució a tot Mali. El govern va fer esforços modestos per evitar la trata d’èssers humans. Els oficials malians van assignar 250 milions de FCFA ($ 430,000) per a un pla d’acció nacional de tres anys (2015-2017) per combatre el tràfic i van prendre algunes mesures per implementar-lo el 2015. El govern va proporcionar assistència nominal a les víctimes, inclosa la reunificació familiar i la expedició de documentació de viatge, però va continuar confiant únicament en ONGs i organitzacions internacionals amb finançament privat per a la prestació de serveis d’acollida, assessorament, alimentació, repatriació i reintegració de les víctimes.
Malgrat aquestes mesures i la implementació de la Llei 2012-023 relativa a la lluita contra la trata de persones i pràctiques similars, el govern no sembla haver fet esforços seriosos i d’ampli abast per tal de combatre el tràfic d’essers humans.

4.TESTIMONIS

Awa, Mali

Awa, va venir a Catalunya des de Mali fugint d’un matrimoni forçat.

Quan tenia 14 anys la van obligar a casar-se amb algú a qui ella no estimava. El seu ex marit, a més, la forçava a tenir sexe quan ell volia i la maltractava.

A banda d’aquest matrimoni, també li van practicar la mutilació genital femenina, com és costum al seu lloc d’origen. Amb un ganivet i sense cap calmant, la “noumú” del seu poble li va practicar el tall als seus genitals.

“Recordo que quatre persones ajudaven a la noumú, cada una m’aguantava d’una extremitat mentre la dona ens tallava amb el ganivet.”

Ara té una nena i sota cap circumstància vol tornar al seu país per temor a què la seva filla pugui ser víctima, com ho va ser ella, de la mutilació genital femenina.

Volver arriba