ESPANYA
El 92% de les dones casades
de 15 a 49 anys entrevistades
han estat circumcidades
1. NORMATIVA NACIONAL I INTERNACIONAL
La legislació europea sobre migracions té la seva base en el Conveni Europeu de Drets Humans del 1950 i la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea del 2000.
De manera més específica, hi ha diferents normatives que regulen les migracions a la Unió Europa, com la Directiva 2004/38/CE, del Parlament Europeu i del Consell, relativa al dret dels ciutadans de la Unió i dels membres de les seves famílies a circular i residir lliurement en el territori dels Estats membres , el Reial Decret 240/2007, sobre entrada, lliure circulació i residència a Espanya de ciutadans dels Estats membres de la Unió Europea i d’altres estats part en l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu , o l’acervo Schengen.
A l’estat espanyol, la norma reguladora de les migracions és la Llei Orgànica 4/2000, sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, més coneguda com a Llei d’Estrangeria.
En l’àmbit de l’asil, la base jurídica i la definició de qui és una persona refugiada es troba a la Convenció de Ginebra del 1951 i es complementa amb el Protocol de Nova York de 1967.
A nivell europeu està regulat la Directiva 2013/32/UE del Parlament Europeu i del Consell sobre procediments comuns per a la concessió o la retirada de la protecció internacional , i el Reglament de Dublin 604/2013 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s’estableixen els criteris i mecanismes de determinació de l’Estat membre responsable de l’examen d’una sol·licitud de protecció internacional presentada en un dels Estats membres per un nacional d’un tercer país o un apàtrida.
A l’estat espanyol, la llei que regula l’asil és la 12/2009, reguladora del dret d’asil i de la protecció subsidiària . Aquesta norma va recollir directives europees no obligatòries com les que reconeixen les persecucions per motius de gènere o a persones LGTBI, però actualment segueix sense un reglament que la desplegui. A dia d’avui el reglament vigent és el que desenvolupava l’antiga llei d’asil la qual cosa fa que existeixin buits legals i que l’aplicació d’aquesta llei no sempre sigui efectiva.
2. DADES
El 2018, Espanya ha tornat a superar el seu màxim històric amb 54.065 sol·licituds d’asil i s’ha situat com a quart país de la Unió Europea, amb el 8% del total, per sobre d’Itàlia, Regne Unit o Suècia.
Per tercer any consecutiu, Veneçuela ha sigut el país d’origen d’un major nombre de sol·licitants de protecció internacional a Espanya, amb 19.280, casi el doble que el 2017 (10.350). La segueixen Colòmbia (8.650), Síria (2.775), Hondures (2.410) i El Salvador (2.275).
Aquest 2018, es va reduir la concessió de protecció internacional a l’Estat espanyol. De les 11.875 persones afectades per les resolucions firmades pel Ministeri de l’Interior, només 575 van aconseguir l’estatut de persona refugiada i 2.320 la protecció subsidiària (24% de resolucions favorables), mentre que a 8.980 se les va denegar la protecció (76% de resolucions desfavorables).
Només trenta persones originaries de Veneçuela van aconseguir protecció (enfront de 1.495 rebutjades), i crida l’atenció l’elevada denegació de persones d’El Salvador i Hondures, en la seva majoria víctimes de les maras. Per altra banda, 195 de les 245 persones palestines afectades per resolucions d’asil van aconseguir protecció. Tanmateix, l’exigència des de febrer del 2019 d’un visat de trànsit per aquestes persones dificultarà encara més la seva arribada a Espanya.
3. NOTES
[1] https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_SPA.pdf
[1] http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_es.pdf
[1] http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeria/acuerdo-de-schengen
[1] https://www.boe.es/buscar/pdf/2000/BOE-A-2000-544-consolidado.pdf
[1] http://www.acnur.org/fileadmin/scripts/doc.php?file=fileadmin/Documentos/BDL/2001/0005
[1] http://www.acnur.org/fileadmin/scripts/doc.php?file=fileadmin/Documentos/BDL/2001/0003
[1] https://www.boe.es/doue/2013/180/L00060-00095.pdf
[1] https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=DOUE-L-2013-81288
[1] http://www.boe.es/boe/dias/2009/10/31/pdfs/BOE-A-2009-17242.pdf
4. TESTIMONIS
5. BARCELONA
Dades dels sol·licitants d’asil a la ciutat
La ciutat de Barcelona s’ha mostrat com una ciutat que vol ser acollidora amb les persones refugiades, i compta des del 2007 amb una xarxa d’acollida i acompanyament, que combina l’acció dels serveis municipals amb la dels districtes i les entitats de la ciutat[1]. Gràcies a aquesta, es facilita l’accés als recursos necessaris per a garantir l’autonomia personal i la integració social de totes les persones immigrants, refugiades, apàtrides i sol·licitants d’asil.
Des de l’Ajuntament de la ciutat també es desenvolupa des del 2015 el pla “Barcelona, ciutat refugi” amb l’objectiu de “donar resposta a la crisi humanitària actual i preparar la ciutat per acollir i assistir a les persones refugiades, proveir-dels serveis necessaris i garantir els seus drets”[2]. En el marc d’aquest pla, es treballa l’acollida de les persones sol·licitants d’asil que fa la ciutat alhora que es millora la informació i sensibilització de la ciutadania barcelonina i es reforça la cooperació amb tercers països.
En l’acollida que es porta a terme a la ciutat, hi ha un perfil molt divers i canviant entre les persones sol·licitants. Durant el 2017, les nacionalitats més nombroses entre les persones sol·licitants d’asil a Barcelona han estat les de Veneçuela (el 33,5% del total de les sol·licituds), Síria (13,5%) i Colòmbia (7,9%)[3].
Durant aquest any ha baixat la quantitat de persones ucraïneses que arriben a Barcelona per demanar asil davant els nous escenaris que planteja el conflicte al seu país. Però, encara queden moltes persones que van arribar d’Ucraïna durant els anys anteriors pendents de la resolució del seu expedient d’asil i, per tant, de poder saber si són reconegudes com a refugiades o no.
Per contra, ha augmentat clarament el nombre de persones veneçolanes que demanen asil a Barcelona, al igual que a la resta de l’estat. A més a més, aquest augment es suma al que ja es va enregistrar al 2016, quan ja va ser Veneçuela el país d’origen d’on arribaven més sol·licitants d’asil a l’estat espanyol.
Entre les persones sol·licitants d’asil a Barcelona hi ha una majoria de homes, com succeeix a la resta de l’estat.
Enllaç al web de “Barcelona, ciutat refugi” (http://ciutatrefugi.barcelona/)
Enllaç a testimonis de persones que van haver de fugir a l’estranger durant la guerra civil (vídeos passats a Yumagic)
[1] http://www.bcn.cat/barcelonainclusiva/ca/xarxa1.html
[2] http://ciutatrefugi.barcelona/es/el-plan
[3] http://www.ccar.cat/un-any-despres-de-la-gran-manifestacio-volemacollir-quin-balanc-fem-de-la-situacio-de-les-persones-refugiades/