PROJECTE
Camins, més enllà de les fronteres
El projecte “Camins, més enllà de les fronteres” pretén, d’una banda, donar resposta a la necessitat de consolidar una solidaritat crítica i a llarg termini tan ciutadana com institucional en pro de la defensa dels drets de les persones refugiades; i, de l’altra, la necessitat de garantir el dret d’asil a casa nostra i a nivell internacional.
La principal activitat del projecte és la creació d’una eina 2.0 pedagògica i sensibilitzadora que inclou un mapa interactiu online sobre la situació als països d’origen, a les fronteres europees, que són el reflex de les conseqüències dels desplaçaments forçosos i la porta d’entrada al dret d’asil i la situació a la societat d’acollida. Aquest mapa pretén ser un observatori gràfic de les causes que generen aquests desplaçaments i de les vulneracions de drets humans que es perpetuen a les nostres fronteres així com visibilitzar la realitat de les persones refugiades i donar a conèixer la institució de l’asil a casa nostra.
Al mapa interactiu es poden trobar informes de la frontera sud i est d’Europa, fitxes dels principals països que generen desplaçament forçat, testimonis de persones refugiades que viuen a la ciutat de Barcelona i testimonis de persones catalanes que van haver de fugir en el nostre passat més recent. D’aquesta manera es visibilitzen les interconnexions entre l’aquí i l’allà, el passat i el present.
L’objectiu és crear eines i recursos per a la ciutadania, professionals del sector tan de l’àmbit públic com privat i mitjans de comunicació per tal que promoguin una visió crítica dels processos migratoris, qüestionant la pretesa voluntarietat dels mateixos, i perquè aquesta visió pugui ser reconduïda cap accions que transformin la realitat en la qual vivim des del nivell local al global a través de la incidència pública i política.